Mleko kokosowe domowej roboty jest idealną alternatywą dla
wszystkich na diecie bez laktozowej. Jest również doskonały dodatkiem do kawy,
czy nasion chia. Polecamy :)
Ilość porcji: około 1 litra
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 1,5 litra wody
W garnku umieszczamy wiórki kokosowe i zalewamy je wodą. Zostawiamy
na noc. Rano podgrzewamy tak by mleko było ciepłe i blenderujemy kilka minut. Następnie
przelewamy przez sitko z pieluszką tetrową lub ściereczką. Dociskamy łyżką, by wydobyć jak najwięcej płynu. Przechowujemy w lodówce.
pyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com
Takie to prosto, a jeszcze nigdy nie robiłam - wstyd!;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię wszystko co kokosowe:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak normalne;D
OdpowiedzUsuńDo tego nasze kochane otrębowe płatki i jesteśmy szczęśliwe :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością przyda się ten przepis :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mleko kokosowe. Ja bym do niego dodała trochę mrożonych owoców i zrobiła napój na drugie śniadanie. Ale się rozmarzyłam :}
OdpowiedzUsuńRobię sobie takie mleko bardzo często, bo jest po prostu przepyszne! Uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńi ten zapach!
Usuńjakie to proste jest! nie wiedziałam :) kiedyś czytałam jak dziewczyna z kokosu sama robi wiorki, masło i mleczko. szkoda, że nie zapisałam link :(
OdpowiedzUsuńA ja głupia po sklepach szukałam :D
OdpowiedzUsuńprosty i tani sposób na mleko kokosowe. I zdrowsze wychodzi, niż gotowce z E w składzie;)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłem i uważam, że nie smakuje tak dobrze jak mleko z puszki (oczywiście to eko bez konserwantów). Ale na sytuacje awaryjne przepis jest jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńRobię czasem i uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to domowe mleko kokosowe. Jest znacznie lepsze od puszkowego :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłbym nigdy na taki pomysł ! Musze go przetestować bo często używam mleka kokosowego do różnych drinków podczas spotkań ze znajomymi
OdpowiedzUsuń