wtorek, 13 sierpnia 2013

Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami

Słonecznie, lekko, ciepło i cytrusowo. Oto receptura na wspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem!




Ilośc porcji: 3

Składniki:
  • 200 – 300g piersi z kurczaka
  • 1,5 pomarańcza 
  • 1 grejpfrut
  • ½  cytryny
  • Rukola 
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki sosu słodko-pikantnego
  • Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę skórki z cytryny na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly