sobota, 2 grudnia 2017

Czekoladowe muffinki z mandarynkami

W naszej kuchni powoli nastaje świąteczny czas. Lampki wyciągnięte, gwiazda betlejemska kupiona i mimo że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wiele dni to już wypróbowujemy świąteczne przepisy. Sprawdzamy nowe, poprawiamy stare, eksperymentujemy i testujemy. Jednym z naszych ostatnich doświadczeń kuchennych były muffinki czekoladowe z dodatkiem mandarynek w środku.  Wilgotne z mocnym czekoladowym akcentem i owocową nutą przypadną do gustu każdemu miłośnikowi tych słodkich wypieków.



Ilość porcji: 12 muffinek
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Składniki:
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (niepełna szklanka
  • 180g cukru
  • 130ml oleju rzepakowego
  • 130ml mleka
  • 80ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • Łyżka ekstraktu z wanilii
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka proszku do pieczenie
  • 2 mandarynki
  • Opcjonalnie 50g dropsów czekoladowych lub starta czekolada gorzka


Do sporej miski przesiewamy mąkę i kakao, dorzucamy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Do drugiej wrzucamy tak zwane składniki mokre: jajka, mleko, olej, jogurt i wanilię. Dodajemy cukier i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i krótko mieszamy ręcznie do połączenia składników.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Mandarynki obieramy z błonek. Wkładamy po dwa kawałki owocu do babeczek. Posypujemy z wierzchu dropsami czekoladowymi.
Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego.







4 komentarze:

  1. Dawno babeczek nie piekłam ale takich nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie bardzo chętnie wykonuję różnego rodzaju babeczki, ale nie przypominam sobie abym robiła je kiedykolwiek z mandarynkami. MI bardzo dobre muffinki wychodzą z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i jak do tej pory cała rodzina się nimi zajadała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly