Strony

wtorek, 12 marca 2013

Trójbarwny sernik na zimno

Następną naszą propozycją jest przepyszny trójbarwny sernik na zimno. Sernik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny. My dodałyśmy do niego brzoskwinie i galaretkę truskawką, jednak zarówno owoce, jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać. Jedynym minusem przygotowania jest czas potrzebny na związanie sernika nim nałożymy następną warstwę.




Czas przygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem warstw należy odczekać 2h)
Ilość porcji: duża blacha

Składniki:
  • 1200g serka waniliowego homogenizowanego 
  • 400g serka półtłustego 
  • 12 łyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania )
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 x 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki
  • Puszka brzoskwiń
  • 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi)
Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru można zwiększyć. Całość miksujemy blenderem. Do szklanki wlewamy 1/3 wrzątku, w którym rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny. Żelatynę dolewamy do serków i miksujemy blenderem. Wylewamy na dno tortownicy. Odkładamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę. Do miski ponownie wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego i tym razem tylko 3 łyżki cukru pudru. Całość miksujemy. Przygotowujemy żelatynę i dolewamy do serków, ponownie miksujemy. Wylewamy drugą warstwę. Brzoskwinie kroimy i układamy na drugiej warstwie w dowolny sposób. Owoce należy docisnąć do sernika, by w momencie wlewania galaretki nie zaczęły pływać. Wstawiamy sernik do lodówki. Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Po mniej więcej dwóch godzinach wyjmujemy sernik i wylewamy nieco przestudzaną galaretkę na niego. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli poszczególne warstwy zwiąże nam w krótszym czasie to można nakładać je szybciej. Gdybyśmy natomiast zapomnieli o galaretce i by się nam związała poza sernikiem, wystarczy ją lekko podgrzać by znowu była płynna.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz