Dzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam przepis na wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych)
- 4 jajka
- 3 parówki
- Cebula
- 2 pomidory
- 200g żółtego sera (może być gouda)
- Pęczek szczypiorku
- Masło
Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przecinamy je na pół i drążymy w środku. Idealne są bułki dwudniowe, gdyż są bardziej suche i łatwiej je wydrążyć. Wnętrze bułek smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę parówkę. Smażymy około 3 minut. W tym czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki: jajkiem, pomidorem i parówką z cebulą. Ser trzemy na tarce i posypujemy z wierzchu bułki. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 200 stopni C na 10-15 minut. W tym czasie kroimy szczypiorek. Bułki wyjmujemy z piekarnika, gdy będą ładnie rumiane, posypujemy szczypiorkiem i możemy zajadać.
To był wczorajszy hit Naszej kolacji :)
OdpowiedzUsuńChoć nie ukrywam, że sporo roboty przy tym daniu to naprawdę było warto poświęcić ciut więcej czasu :)
Bardzo się cieszymy, że smakowały! No niestety jedynym minusem tego dania jest pracochłonność, ale zawsze można zagonić kogoś do pomocy :)
OdpowiedzUsuń