Dzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 5 starych ziemniaków
- Mąka pszenna (około 4 łyżki)
- Jajko
- sól
- Olej do smażenia
- Śmietana i cukier jako dodatek do placków.
Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych
oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie
lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na
patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy
łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później
chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło ze śmietaną
i cukrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz