Naszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską.
Ilość porcji: 10
Składniki:
- Pół szklanki mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 duże jajko
- 1/8 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki stopionego masła
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na
gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto
naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi
ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy
niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię,
by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i
przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz