Serwowałyśmy już bułki z farszem zapiekane pod pierzynką serową. Danie fantastyczne w smaku, jednak
bardzo pracochłonne. Dzisiaj, równie smaczna, ale za to szybsza alternatywa dla
tego dania. Wydrążone bułki, zapiekane również w piekarniku, ale z jajkiem.
Bardzo smaczne, ciekawie wyglądające danie na śniadanie. My użyłyśmy do jego
przygotowania bułek pszennych, ale równie dobrze mogą był pełnoziarniste,
dyniowe czy jakiekolwiek inne.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
- 3 bułki pszenne (najlepiej lekko podeschnięte)
- 3 jajka
- 6 plastrów wędliny
- Nieco masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie potrawy zaczynamy od bułek: ścinamy ich górę
i drążymy środek. Doskonale nadają się lekko wyschnięte kilku dniowe bułki.
Środek smarujemy masłem, na to kładziemy dwa plasterki wędliny i delikatnie
wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy według upodobań. Umieszczamy w nagrzanym na
160stopni piekarniku. My trzymamy około 20 minut, choć zaznaczamy, że wówczas
jajko nie zawsze do końca jest ścięte. Bułki smakują fantastycznie, zwłaszcza zajadane na ciepło :)
Pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNie wymaga dużo czasu, a zawsze coś innego i smacznego. W sam raz na leniwe śniadanko albo kolację.
OdpowiedzUsuń