Hura!! Sezon na fasolkę szparagową wreszcie rozpoczęty. Pierwsze danie z udziałem tego wspaniałego warzywa to fasolka gotowana na parze, delikatnie polana bułką tartą. Smakuje idealnie jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego obiadu.
Czas przygotowania: 35 minut
Ilośc porcji:4
Składniki:
- 600g fasolki szparagowej żółtej
- 40g masła
- bułka tarta
Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki. Następnie umieszczamy w misce od parowara i ustawiamy maszynę na 30 minut. Kiedy zostaje na parowarze 5 minut do końca gotowania rozpuszczamy masło na patelni. Wrzucamy na to bułkę tartą, tyle by masło ją "wchłoneło". Chwilę podsmażamy mieszając, by bułka się nie przypaliła. Fasolkę wykładamy na talerz i polewamy bułką tartą. Zajadamy póki ciepłe!
Mniam dzisiaj właśnie mam na obiad ;)
OdpowiedzUsuń