Nadszedł czas na bób! Jest nie tylko pyszny i sycący, ale też bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Pierwszym daniem jakie proponujemy jest zupa krem z bobu. Szybka w przygotowaniu i wyśmienita w smaku.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilośc porcji: 3
Składniki:
- woreczek bobu
- kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
- cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Bób myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie od 20 do 25 minut. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilkę na patelni i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy czosnek i przekładamy również do garnka. Bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany bób obieramy i dokładamy do garnka. W czajniku gotujemy wodę i w pół litra rozpuszczamy kostkę rosołową. Przelewamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę miksujemy blenderem i ponownie gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu lub grzankami.
a u mnie dzisiaj sałatka z bobem i awokado. Zupy jeszcze nigdy nie jadłam. Chyba się skuszę:)http://manufakturaciastek.blox.pl
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z bobu.. Hmm..
OdpowiedzUsuń