Zapiekanki
to wspaniałe danie obiadowe. Można w nich wykorzystać praktycznie
dowolne składniki jakie mamy w domu z gwarancją, że zawsze wyjdzie
smacznie! Do tego są banalnie proste w przygotowaniu więc
praktycznie, każdy umie je zrobić :).
Nie pozostaje zatem nic innego tylko brać się do gotowania!
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 5 dużych ziemniaków
- Puszka pomidorów w kawałkach
- Garść cebulek zapiekanych
- 100g sera żółtego
- Przyprawy: Bazylia, Oregano, Pieprz, Sól, Czosnek
Ziemniaki gotujemy. Na
patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy mięso mielone.
Kiedy mięso już będzie usmażone, zmniejszamy nieco ogień i
dorzucamy puszkę pomidorów. Mieszamy całość oraz doprawiamy
delikatnie solą i pieprzem. Znacznie dorzucamy bazylie i oregano.
Jeśli ktoś lubi można dorzucić czosnek granulowany. Po około 10
minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie
żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w
talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z
wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika
na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy
wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy ser zacznie się nieco rumienić.
Zajadamy na ciepło!
Bardzo zacna zapiekanka! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń