Strony

czwartek, 7 listopada 2013

Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam przepyszną zapiekankę, która doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota.


Składniki:
  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka  
  • Puszka groszku 
  • Puszka pomidorów 
  • 10 średnich ziemniaków
  • 150g żółtego sera 
  • 50g masła
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka
Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W  między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos.  Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii.   Po jakiś 5  minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony groszek. Delikatnie mieszamy, żeby kuleczki nie popękały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy na puree. Można je nieco doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaki przekładamy na dno naczynia do zapiekanek, na to układamy wcześniej przygotowane mięso w sosie, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp 180 stopni obserwując ser. Kiedy ten zacznie się topić i rumienić zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy koniecznie ciepłą oprószoną natką pietruszki.







3 komentarze:

  1. świetny przepis! wygląda cudownie :) muszę wypróbowac.
    pozdrowienia
    www.tysiagotuje.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na szybki obiad.Ostatnio jestem fanką groszku zielonego (wprawdzie mrożonego ale groszek to groszek) więc przepis dla mnie

    OdpowiedzUsuń