Święta za nami, czas pomyśleć o
sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i
szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i
bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno
zaskoczymy naszych gości ; )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie 100g wędzonego łososia
- 1 jajko
- Garść sezamu
Ciasto francuskie rozkładamy na
blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta
układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W
miseczce roztrzepujemy jajko. Końcówkę ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie
otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam
rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem
kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się
upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np. koperkiem.
Doskonały pomysł, przyda się na sylwestrową noc
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pascala i jego przepisy (książka "Pascal kontra Okrasa" jest moją ulubioną). Danie proste, ale wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuń