Dzisiaj proponujemy kurczaka z
ananasem w mleczku kokosowym. Danie zainspirowane jednym z przepisów Pascala.
Jest bardzo proste w przygotowaniu, a dość ciekawe i nietypowe w smaku. Przypadnie
do gustu zwłaszcza fanom połączenia smaku mięsa i owoców. Szczerze polecamy!
Ilość porcji: 4
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości)
- 2 cebule
- ½ ananasa
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Pęczek zielonej pietruszki
- olej rzepakowy
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą,
oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsypujemy solą i pieprzem. Następnie na
głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na to kurczaka. Smażymy na
rumiany kolor. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do kurczaka.
Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy wiórki kokosowe. W między czasie pomidory
sparzamy wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w
kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy
pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod
przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną
pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na
patelnie. Danie podajemy z ciepłym ryżem. Smacznego!:)
uwielbiam takie orientalne dania, a zwłaszcza z mleczkiem kokosowym. wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNie jestem zwolennikiem takich dan ale wlasnie ugotowalam i zjadlam. Pierwszy raz w zyciu przezylam orgazm kubkow smakowych . Jak najbardziej polecam. Przepyszne
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :)
Usuń