Strony

czwartek, 27 lutego 2014

Pieczone jabłka z kruszonką

Dzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia: pieczone jabłka z kruszonką podawane z lodami waniliowymi i polane czekoladą. Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu!






Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia)
Ilość porcji: 5

Składniki:

Na masę jabłkową:

  • 1kg jabłek (4-5 sztuk)
  • 50g masła
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie można tą ilość zwiększyć do 2 łyżek)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na kruszonkę:

  • 140g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 50g płatków migdałowych

Dodatkowo
*lody waniliowe
* rodzynki, płatki migdałów, polewa czekoladowa, listki mięty do dekoracji  (składniki dekoracji dobierać według uznania i preferencji smakowych :))

W misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę  masło (najlepiej by było w temperaturze pokojowej), mąkę, cukier i migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy końcówkami palców, aż powstanie kruszonka.
Jabłka myjemy oraz obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.


 

Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami migdałów oraz rodzynkami.









4 komentarze:

  1. Mmmm..., ale to kusząco się prezentuje...:)
    Chętnie bym zastąpiła tym deserem tlustego pączka.... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. takie desery to ja lubię :D
    Pozdrwaiam
    Bona Apetita!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten deser! Tylko za rodzynkami nie przepadam... a próbowałyście z wydrylowanymi wiśniami? Albo z truskawkami? Z wiśniami jest super, z truskawkami trzeba uważać żeby nie wyszło za słodko :(((
    Natchnęłyście mnie, żeby wreszcie dorzucić ten deser do zasobów u mnie na blogu,
    pozdrawiam i będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne i zdrowe! Deserom ze sklepu mówimy nie! :)

    OdpowiedzUsuń