Strony

czwartek, 6 marca 2014

Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a

Ostatnio skacząc po kanałach w telewizorze natrafiłam na  jeden z moich ulubionych programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a.  W odcinku tym zawodnicy mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej.




Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:

  • 300g ryżu
  • 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule (lub 4 szalotki)
  • 1 litr bulionu drobiowego*
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • Łyżka masła
  • Świeżo mielony pieprz, sól morska


Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy bulion. Wrzucamy do niego gałązki pietruszki aby nadały mu odpowiedni posmak. Na patelni rozgrzewamy powoli oliwę z oliwek. W tym czasie obieramy i bardzo drobno kroimy cebulę. Podsmażamy na patelni. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy. Dokładamy przygotowany ryż. Podsmażamy kilka minut aż ziarenka się zeszklą. Następnie dolewamy chochlą podgrzany bulion. Czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejne chochle. Robimy tak do momentu kiedy ryż stanie się al dente (czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania ryżu doprawiamy risotto solą oraz pieprzem. W czasie kiedy ryż dochodzi siekamy na drobno listki pietruszki oraz ścieramy żółty ser na dużych oczkach. Kiedy uznamy że ryż jest gotowy zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy masło, ¾ startego żółtego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu posypane startym żółtym serem oraz opcjonalnie skropione oliwą. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Gordon, niektórzy twierdzą, że bardzo kontrowersyjny osobnik, ale przepisy ma ciekawe. Chętnie wykorzystam przepis.
    PS. Ostatnio na rynku ukazały się 3 książki z jego przepisami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam właśnie i jestem bardzo ciekawa tych pozycji :) Jak tylko mi czas pozwoli to pobiegnę do księgarni je przejrzeć :)

      Usuń
  2. Kocham Gordona....:)) zakochanie przyszło podczas oglądania takiego programu, gdzie on gotował u siebie w domu( niestety nie pamiętam tytułu...?), spokojny, uśmiechnięty, jego dania( te proste i te wyrafinowane) powstawały ot tak, od niechcenia.... i na nikogo nie krzyczał.... :)) Mam jego,,Szef kuchni na każdą porę roku,,....
    Risotto baardzo kusząco się prezentuje..... :))

    OdpowiedzUsuń
  3. może "We własnej kuchni"? Z tego co pamiętam to na TVN Style leciało w soboty bodajże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No możliwe....:) też zainteresowałam się jego nowymi pozycjami, ale póki co w sieci, a tam nie można przejrzeć, przekartkować...... więc muszę do księgarni.... :)))

      Usuń
  4. Smakowicie tu u Ciebie. Receptura Gordona wygląda i brzmi fantastycznie. Mniam

    OdpowiedzUsuń