Tradycyjne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale
smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj
proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i
niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:
·
Szklanka mąki
·
Szklanka mleka
·
Łyżeczka proszku do pieczenia
·
Łyżeczka cukru waniliowego
·
Kilka kropel cytryny
·
Olej do smażenia
·
Cukier puder do posypania racuchów
Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy
pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta
naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z
cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod
patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie
obkręcamy. Umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu
stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem
pudrem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz