Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym,
delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki,
zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z
mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 8 małych kulek mozzarelli
- 50g masła
- 50g mąki
- 50g bułki tartej*
- 2 jajka
- Świeżo mielony pieprz. sól
*ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od
faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka
Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio
mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka
myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części ostrym nożem robimy
kieszonkę. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4
połówki. Brzegi mięsa ściągamy wykałaczką. Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na
patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce
tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i
bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z
obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło do siebie, aby
w środku się usmażyło, a z wierzchu za bardzo nie przypiekło. Zajadamy na ciepło
z rozpływającą się mozzarellą.
W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuńIdealnie pasuje taki kurczak do frytek z batatów. Razem to duet idealny, choć brakuje mi tu mojej ulubionej bazylii.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm, pyszny kurczak :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam....
Bakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata
OdpowiedzUsuńPomysł na dzisiejszy obiad 😋😋
OdpowiedzUsuń