Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku.
Ilość porcji: Cała foremka od tarty
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła ( z lodówki)
- 1 jajko
- Szczypta soli
Na farsz:
- 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie)
- 2 jajka
- 2 gruszki
- 150g szpinaku
- ½ cytryny
- ¼ śmietanki kremówki 30%
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz
sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę
wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i
energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto
będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%).
Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z
lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy
do rozmiaru formy do tarty. Odrywam jeden papier a na drugim przenosimy ciasto
do formy. Odwracamy ciastem w dół, dopasowujemy do tarty i odrywamy
papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki tarty muszą być
ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy
widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy
grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru.
Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki.
Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy
cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie
wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe.
Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy przez dwie minuty, aż
zwiędnie. Zdejmujemy z patelni i odciskamy nadmiar wody, następnie siekamy. Na
tej samej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i wyłączamy gaz. Dorzucamy przygotowany
szpinak, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy. W misce
umieszczamy szpinak, pokrojone ugotowane gruszki oraz ricottę. Całość mieszamy.
W drugiej misce łączymy jajka i śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowania tarty: Wyjmujemy z lodówki pozostałą część
ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy. Następnie tniemy na paseczki. Na
upieczony spód tarty wykładamy szpinak z ricottą, na to wylewamy masę z jajek.
Układamy paski z ciasta i wkładamy tarte do piekarnika na około 35 minut. Po
tym czasie podajemy na ciepło z sałatką. Smacznego.
Ale super połączenie, uwielbiam gruszkę w niestandardowych odsłonach :-)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna,wypróbuję ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWow jakie połączenie aż ślinka cieknie :)) muszę wypróbować...
OdpowiedzUsuń