Tradycyjne kotlety mielone przyrządzamy z dodatkiem bułki moczonej w mleku, a obtaczamy je w bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- około 100g otrębów owsianych
- 1cebula
- 1 jajko
- 50g margaryny
- Sól, świeżo mielony pieprz
W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz posypujemy pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą. Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np. ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem. Smacznego.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCzasem otręby nadają gorzki smak, ale mimo wszystko fajna alternatywa dla panierki z bułki tartej
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ja czasem dodaje jeszcze do takich kotlecików zmielone siemię lniane, pozdrawiam serdecznie Was i Poznań :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na odmianę tradycyjnych kotletów ;)
OdpowiedzUsuńPomysł fajny, ja często stosuję płatki owsiane jako dodatek do wnętrza i tez jest dobre :)
OdpowiedzUsuń