Sezon
szkolny i przedszkolny w pełni się rozkręcił. Jest to też czas przygotowywania
drugich śniadań dla dzieci. Owszem zawsze pozostaje alternatywa wręczenia im
pieniędzy, ale wówczas dzieci na pewno zainwestują je w słodycze, które nie
mają żadnych wartości odżywczych, a za to mnóstwo cukrów prostych. Wobec takiej
alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się
na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły,
czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne.
Składniki:
Ciasto:
·
2,5 szklanki
mąki tortowej
·
4 dag
drożdży
·
2 żółtka
·
2 łyżki
cukru
·
3/4 szklanki
mleka
·
1/3 kostki
masła
·
opakowanie
cukru waniliowego
·
białka do posmarowania
rożków
·
szczypta
soli
Nadzienie:
·
3 jabłka
·
łyżka
cynamonu
·
1-2 łyżki cukru brązowego
Robienie
rożków rozpoczynamy od przygotowania miski. Wrzucamy do niej rozkruszone drożdże, cukier, żółtka,
cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i
znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i
przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie
przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy
na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu ok. 10 min
mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto
podwoi objętość dzielimy na dwie części (może być więcej części jeśli komuś
wygodniej pracować na mniejszej porcji ciasta). Rozwałkowujemy wybraną porcje.
Z papieru wycinamy kwadrat o pożądanej wielkości. U nas rożki były dość duże,
ale równie dobrze można przygotować malutki na jeden kęs. Kwadrat przykładamy
do rozwałkowanego ciasta i wycinamy, robimy tak z całym ciastem. Na środek
kwadratu nakładamy przygotowany farsz i składamy w trójkąt zlepiając brzegi. Układamy
na wysmarowanej tłuszczem blaszce, i odstawiamy do wyrośnięcia (pomiędzy
trójkątami trzeba zostawić przerwy ponieważ pięknie jeszcze wyrosną). Kiedy już
urosną, smarujemy z wierzchu ubitym jajkiem z łyżką wody, wkładamy do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Jak pięknie się zarumienią to
wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!
Niby proste a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te rożki i masz rację, każda domowa przekąska będzie lepsza od tego kupnej :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, jabłka w tym przepisie spisują się genialnie;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy.
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite, ach :D
OdpowiedzUsuńTeż chcę takie na wynos :D
OdpowiedzUsuń