Dzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a
z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z
dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze
serca. Nasze już skradły:)
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, sól
Marchewki obieramy, myjemy oraz kroimy w poprzek na pół, tak
by każdy kawałek był mniej więcej długości frytek. Tak przygotowane marchewki kroimy wzdłuż
na dwie połówki, a każdą połówkę na pół. W ten sposób z jednego kawałka robią
nam się cztery frytki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy olej oraz przyprawy.
Całość mieszamy. Brytfankę lub blachę do pieczenia wykładamy papierem do
pieczenia. Wysypujemy marchewki i pieczemy w temp 210 stopni (grzanie góra i
dół) około 35 - 40 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg. Smacznego.
uwielbiam marchewkę, w takim wydaniu może stanowić świetną przekąskę!
OdpowiedzUsuńOj pyszności. Podkradam pomysł i z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, zakochasz się od pierwszego kęsa :)
Usuńteż takie robię, są przepyszne :-))
OdpowiedzUsuńZnakomita przekąska:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zdrowe frytki ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić na rodzinny obiad. :)
OdpowiedzUsuńzauważyłam, że ostatnio dużo ludzi robi takie warzywne frytki. Ja jeszcze takich nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł!!! :)
OdpowiedzUsuńJeść frytki bez wyrzutów sumienia i obawy o pochłaniane kalorie...? A jednak to możliwe.... Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł na zdrowsze "frytki" ;)
OdpowiedzUsuńTakich frytek jeszcze nie jadłam. Trzeba nadrobić :-)
OdpowiedzUsuń