Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną
przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta
wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej
masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)
Składniki:
Ciasto:
- 260g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 żółtko
- Ok. 40ml wody
- Sól
Farsz:
- Ok. 100g boczku
- 3 jajka
- 2 pory
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ szklanki startego żółtego sera
- 1 łyżka musztardy
- Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane
masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem.
Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w
kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie
podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki.
Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie
wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę
oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość
mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser.
Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe
placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować
tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz.
Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego.
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) a świąteczne akcenty urocze :))
OdpowiedzUsuńNie czekałabym do świąt z taką pysznością :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńmmm takie babeczki muszą być pyszne! świetna przystawka :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Robiłam kiedyś tartę z takim nadzieniem, świetny pomysł z mini babeczkami, wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń