Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od
dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z
marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta
gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie
jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak
jest również niczego sobie, choć z góry uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto
(przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :)
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia
ciasta
Ilość porcji: ok.8
Składniki:
Na biszkopty:
- 175g miękkiego masła
- 175g cukru trzcinowego
- 140g mąki pszennej
- 50g migdałów w proszku
- 3 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem)
- Różowy barwnik*
Do dekoracji:
- 400g marcepanu ( oryginalnie jest podane 500g, my użyłyśmy dwa opakowania po 200 i ze spokojem starczyło)
- Ok.100g dżemu lub konfitury morelowej
- Cukier puder do obsypania
*Jeśli nie posiadacie różowego barwnika, a koniecznie
chcecie zrobić to ciasto można go zastąpić kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową
kratkę. Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii
aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak
by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej
folię zagiąć w „przegródkę” i umieścić
na środku, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Przygotowane formy wykładamy
dodatkowo z każdej strony papierem do pieczenia (najpierw wykładamy podłużny pasek
papieru do pieczeni o wystających brzegach, a następnie poprzeczny pasek papieru
do pieczenia).
*Chyba, że posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta.
Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy.
Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość
miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę
miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego
naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne
ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy do nagrzanego
na 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Pieczemy do tak zwanego „suchego
patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.
Następnie ścinamy lekko wierzch ciasta, aby miało równą
powierzchnię. Powstałe biszkopty przecinamy wzdłuż, aby z prostokątów 10cm x
20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką.
Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki owoców
blenderujemy na gładki mus.
Na blat wysypujemy nieco cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu.
Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt
nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym dżemem i układamy na nim jeden prostokąt biały
i jeden różowy smarując z każdej strony dżemem. Na nich układamy pozostałe dwa kawałki, tak by
utworzyły szachownice. Je również smarujemy dżemem z każdej strony. Blat
ponownie obsypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy pozostały marcepan.
Delikatnie przenosimy go na biszkopty i dociskamy brzegi. Wygładzamy ciasto,
tak by otulało cały biszkopt. Nadmiar marcepanu obcinamy, tak by z każdej strony
zostało około 1 cm. Karbujemy brzegi używając widelca lub palców. Jeśli został
nadmiar marcepanu można z niego wykonać ozdobne listki. Smacznego.
Przepis pochodzi z pierwszego numeru GoodFood Polska.
Jakie cudowne, pięknie wygląda po przekrojeniu:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Ale bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńUrocze i apetyczne.
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam. a wygląda i pięknie i pysznie. super ; )
OdpowiedzUsuńallleeee zgłodniałam! Wspaniałe :) Musi mieć ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Z pewnością jest pyszne. Zabieram przepis ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńprześlicznie wygląda! musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo :D Jak jeszcze jest otulone marcepanem to bierzemy od razu po dwa kawałki :D
OdpowiedzUsuńJakie śliczne :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńTen róż jest tak urzekająco smaczny, że aż się rozmarzyłam:))
OdpowiedzUsuńPIĘKNE... nie umiem się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńNigdy nie zdobyłam się na taką pracochłonną robotę z ciastem, ale warto.
i mam tak samo! ale zjadłabym :)
UsuńŚwietne ciasto, warto poświęcić czas dla takiego efektu. :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda tak otulone tym marcepanem....mmmm pycha! :)
OdpowiedzUsuńŁAŁ! Urocze to ciasto! Widać, że się napracowałaś!
OdpowiedzUsuńświetne! ja jakoś nie miałam odwagi je zrobić:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie *.* Widziałam podobne w czekoladowej wersji, ale Twoje przebija je w 100% !
OdpowiedzUsuńwykonanie i dekoracja na najwyższym poziomie!
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńJadłam kilka razy to ciasto ale nigdy jeszcze sama nie robiłam....
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńCiasto na prawdę bardzo mi smakowało. Podałam je ostatnio gościom na szklanej paterze i każdy był zachwycony. Do tego typu ciast polecam zwłaszcza specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw jak poręczny nożyk oraz łopatkę. Oba akcesoria doskonale nadają się do serwowania takich wypieków.
OdpowiedzUsuń