Osoby, które śledzą nasz blog dłuższy czas na pewno wiedzą,
że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju czipsów. Tych tłustych, ciężkich,
sztucznych sklepowych, zwłaszcza. Postanowiłam zakończyć naszą miłość i znaleźć
jakiś zamiennik. Wreszcie mi się udało! Są to wyśmienite chipsy z jarmużu. Ich
przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, dzięki przyprawą mogą mieć dowolny smak,
a co najważniejsza, są cudownie chrupiące (no i znacznie zdrowsze)! Zachęcam
każdego fana chrupkości do wypróbowania tego przepisu!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 7-8 minut
Składniki:
- Ok. 50-70g jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili w proszku
Jarmuż dokładnie myjemy i dzielimy na małe części usuwając
zgrubiałe łodygi. Możemy kupić też jarmuż umyty i poporcjowany. Szczerze
przyznam, że obecnie, gdy nie ma świeżego w moim ulubionym warzywniaku często
korzystam właśnie z tej opcji - pozwala zaoszczędzić sporo czasu. W miseczce
(najlepiej z przykrywką) umieszczamy olej, przyprawy i jarmuż. Zamykamy i potrząsamy
kilka razy, aż cały jarmuż pokryje się przyprawami. Rozkładamy na blaszce do
pieczenia z papierem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni na około
4-5 minut (obserwujemy jarmuż, aż stanie się ślicznie chrupiący) Wyjmujemy i po
chwili zajadamy J
Nie wygląda to jak czipsy, ale wierzę na słowo. :)))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jarmużu. Koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy takiego dania. Ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) bardzo lubię
OdpowiedzUsuńZ wędzoną papryką bardzo polecam, pychota :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje :)
UsuńA ja przyznam, że jestem antyfanem chipsów. I to nie dlatego, że są niezdrowe, tłuste, tj. nie tylko. Po prostu smakowo mi odpowiadają. Za to te z jarmużu - jak najbardziej! ;)
OdpowiedzUsuńTrochę zazdroszczę tej niezgodności :)
UsuńFajny pomysł na zdrową przekąskę! :) Zielono i wiosennie na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńZamiennik to strzał w 10, a poza tym znacznie zdrowsze- chociaż i ja grzeszę chipsami ze sklepu;)
OdpowiedzUsuńJuż nie raz widziałyśmy ten przepis ale jakoś jarmuż nas za bardzo nie przekonuje do siebie ;)
OdpowiedzUsuńPokochałam jarmu, chipsów jeszcze nie robiłam, muszę spróbowaC..
OdpowiedzUsuńChyba jutro pójdę do sklepu po jarmuż, bo naprawdę zachęciłaś mnie tymi czipsami;)
OdpowiedzUsuń