Lubię wymyślać nowe, fajne desery dla mojej rodziny.
Uwielbiam patrzeć, jak z wielką ciekawością rozcinają ciasto, obserwując co
jest w środku, jak próbują pierwszy kęs. Z niecierpliwością czekam na opinie,
zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym
razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym ciastem z kremem… choć może nie takim
zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki biszkopt z bitą śmietaną. Kwintesencja smaku deserów. Ponadto jedno jest pewne: wyglądem zaskoczy absolutnie każdego :)
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas na
chłodzenie
Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm
Składniki:
Na ciasto:
- 150g cukru
- 115g mąki pszennej
- 40g masła
- 6 jajek
- Barwniki
- ½ szklanki herbaty
Na krem
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- Łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z połową ilości cukru na jasny,
puszysty krem. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywny krem, pod koniec dodając
pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy
szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy
masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek
(wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy
do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie papierem do
pieczenia. Przelewamy porcję ciasta. Następnie bierzemy kolejny kolor i wylewamy
strumykiem pośrodku poprzedniej porcji (tak jak na zdjęciach). Następnie
bierzemy ostatnią porcje i wylewamy na środek dwóch poprzednich. Wyrównujemy
delikatnie potrącając foremką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
na 30 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą do ¼ wysokości szklanki.
Odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie mieszamy całość. Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.
Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe
blaty. Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając
mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie
nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy
polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam
koniec ozdabiamy wierzch ciasta bitą śmietaną. Smacznego.
Jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuńFajnie kolorowe :) zjadłabym kawałeczek z ogromną chęcią :))
OdpowiedzUsuńmmmm...To ciasto na przedwiośnie idealne.
OdpowiedzUsuńTyle pysznych kolorów!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńObłędne są te kolory, bajkowy tort ;)
OdpowiedzUsuńkolory jak z bajki:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Takie wiosenne :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i bardzo kolorowo :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i bardzo kolorowo :)
OdpowiedzUsuńJuż widzimy jaką dzieci musiały mieć ogromną frajdę z tego ciacha :D Wyszedł bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdla dzieciaków idealne :-)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe ;)
OdpowiedzUsuńCiasto ma śliczne kolory i na pewno pyszny smak;)
OdpowiedzUsuńUrocze ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDzieci musiały być zachwycone :)
OdpowiedzUsuńależ kolory ! Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie tęczowe ciasto będzie idealne dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ;) ja raz jedyny zrobiłam niebiesko - różowy tort, ale jakoś się zraziłam...
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto bosko wygląda:)
OdpowiedzUsuńale świetne kolorki :)!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bajkowo !
OdpowiedzUsuńDziewczyny jakich barwników użyłyście, że takie intensywne kolory fajne wyszly?
OdpowiedzUsuńBarwników w proszku "bezfirmowe" zakupione na allegro.
UsuńBarwników w proszku "bezfirmowe" zakupione na allegro.
Usuń