Bardzo lubię Boeuf Bourguignon, czyli wołowinę w czerwonym
winie. Jednak szczerze się przyznam, że nie zawsze mam czas na jej przyrządzenia.
Wpadłam na pomysł by wołowinę w tym daniu zastąpić kurczakiem, a całość zapiec
pod ziemniaczkami. Przyznam szczerze, danie nie jest, aż tak dobre jak słynne
Boeuf Bourguignon… Jednak zdecydowanie gwarantuje
niesamowite doznania smakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie
małej!)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 200g pieczarek
- cebula
- Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- łyżka przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy do smażenia
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy
*W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by
ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na
wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.Cebule obieramy i
kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki
obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy trochę oleju rzepakowego i
smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do
zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między
czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski. Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a
następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą.
Wykładamy mięso i smażymy krótko z każdej strony, tylko do zarumienia wierzchu.
Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy marchewkę,
Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy wino,
zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość
doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier
pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną.
Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy w sposób
dowolny na wierzchu zapiekanki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym na
180st. Na około 40 minut. Smacznego.
Fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne danie i bardzo aromatyczne :-) aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie drobiu z wytrawnym winem :)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie, takie mięso musi być bardzo aromatyczne;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczarki, marchewkę i mięso w jednym zestawie;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie;)
Wygląda kusząco. :)
OdpowiedzUsuńwołowinę po burgundzku uwielbiam, takie danie z kurczakiem musi być również pyszne!
OdpowiedzUsuńWyśmienity kurczak :) Musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper wyszło! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń