Strony

środa, 11 marca 2015

Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami

Bardzo lubię Boeuf Bourguignon, czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak szczerze się przyznam, że nie zawsze mam czas na jej przyrządzenia. Wpadłam na pomysł by wołowinę w tym daniu zastąpić kurczakiem, a całość zapiec pod ziemniaczkami. Przyznam szczerze, danie nie jest, aż tak dobre jak słynne Boeuf Bourguignon…  Jednak zdecydowanie gwarantuje niesamowite doznania smakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!)




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 200g pieczarek 
  • cebula
  • Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy
*W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy.


Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy trochę oleju rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski.  Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso i smażymy krótko z każdej strony, tylko do zarumienia wierzchu. Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy marchewkę, Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy wino, zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy w sposób dowolny na wierzchu zapiekanki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180st. Na około 40 minut. Smacznego.










12 komentarzy:

  1. Ale to musi być pyszne danie i bardzo aromatyczne :-) aż ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie drobiu z wytrawnym winem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite połączenie, takie mięso musi być bardzo aromatyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pieczarki, marchewkę i mięso w jednym zestawie;)
    Świetne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wołowinę po burgundzku uwielbiam, takie danie z kurczakiem musi być również pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienity kurczak :) Musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń