Jaga
Potrawa
przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm
Składniki:
Na biszkopt
- 6 jajek
- Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki pszennej
Masa do przełożenia blatów i boków biszkoptu:
- 500g serka mascarpone (2 opakowania)
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- Ok. 0,5 kg truskawek mrożonych ( w sezonie używamy świeżych)
Do nasączenia tortu:
- 1 szklanka truskawek mrożonych
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Ponadto:
- 250g świeżych truskawek do ozdoby
- 100g płatków migdałów
Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy od
żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę soli. Pod koniec
dodajemy cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz
przesiewamy oba rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do
nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu
”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy
sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i
upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do
piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto
wyciągamy z formy obkrawając brzegi. Biszkopt przecinamy wzdłuż na trzy blaty.
Przygotowanie płynu: Ze składników podanych do nasączania
tortu gotujemy kompot. Umieszczamy wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu
wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy.
Przygotowanie kremu: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy
na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Następnie dodajemy
serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu
połączenia mascarpone z kremem (dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone truskawki
i całość mieszamy szpatułką.
Wykonanie tortu
Jeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki
powstałego kompotu. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy i układamy kolejny blat
biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy
śmietankowo-truskawkowej. Przykrywamy
ostatnim blatem i nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem.
Opakowanie płatków prażymy na suchej patelni i obsypujemy boki tortu. Na
wierzch układamy świeże truskawki. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego!
Jaki uroczy, jak z cukierni ;)
OdpowiedzUsuńTort wspaniały ,ale masz fajnego pomocnika.
OdpowiedzUsuńCudowny tort! Z pomocnika to chyba wyrośnie mistrz cukiernik:))
OdpowiedzUsuńTort niezwykle piękny i z pewnością smaczny!
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik. Takie z serkiem mascarpone lubię najbardziej. Wszystkiego najlepszego :-)
OdpowiedzUsuńTaki delikatny i puszysty torcik to jest coś co zdecydowanie bardzo lubimy :) Truskaweczki o tej porze roku są takim promyczkiem zbliżającym do lata :D
OdpowiedzUsuńTo po kolei: 100 lat dla Oli, brawo dla pomocnika i gratulacje dla Ciebie, że to wszystko ogarnęłaś i zrobiłaś tak piękny tort:) I do tego moja ulubiona masa z mascarpone, mniam:)
OdpowiedzUsuńwszystiego naj naj! Torcik pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały pomocnik :). Tort prześliczny aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSto lat, sto lat, niech żyje nam Ola:)
OdpowiedzUsuńZ takim pomocnikiem nie mogło się nie udać. ;)
Dobry Jezu, atak ślinotoku mam ! :)
OdpowiedzUsuńwspaniały tort, mój ulubiony z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny torcik i super pomocnik
OdpowiedzUsuńSuper tort. To właśnie wypiek w moim stylu. Lekki, biszkoptowy, z biała masą. Zrobiłyście mi ogromną ochotę!
OdpowiedzUsuńUroczy :) aż się napatrzeć nie mogę :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!!! :) torcik marzenie...
OdpowiedzUsuń