Strony

piątek, 6 marca 2015

Tort truskawkowy

 Luty obfitował u nas w różnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym czasie to nie lada wyczyn) to smak zdecydowanie był tego wart! Szczerze polecam!
Jaga




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm
Składniki:
Na biszkopt
  • 6 jajek 
  • Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej

Masa do przełożenia blatów i boków biszkoptu:
  • 500g serka mascarpone (2 opakowania) 
  • 400ml śmietany kremówki 30% 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Ok. 0,5 kg truskawek mrożonych ( w sezonie używamy świeżych)

Do nasączenia tortu:
  • 1 szklanka truskawek mrożonych
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

Ponadto:
  • 250g świeżych truskawek do ozdoby
  • 100g płatków migdałów

(Biszkopt przygotowujemy dokładnie tak samo jak w torcie brzoskwiniowym, czy kokosowym)

Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę soli. Pod koniec dodajemy cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy obkrawając brzegi. Biszkopt przecinamy wzdłuż na trzy blaty.







Przygotowanie płynu: Ze składników podanych do nasączania tortu gotujemy kompot. Umieszczamy wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy.




Przygotowanie kremu: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia mascarpone z kremem (dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone truskawki i całość mieszamy szpatułką.




Wykonanie tortu
Jeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki powstałego kompotu. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy i układamy kolejny blat biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy śmietankowo-truskawkowej.  Przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Opakowanie płatków prażymy na suchej patelni i obsypujemy boki tortu. Na wierzch układamy świeże truskawki. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego!













17 komentarzy:

  1. Jaki uroczy, jak z cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wspaniały ,ale masz fajnego pomocnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny tort! Z pomocnika to chyba wyrośnie mistrz cukiernik:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort niezwykle piękny i z pewnością smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały torcik. Takie z serkiem mascarpone lubię najbardziej. Wszystkiego najlepszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki delikatny i puszysty torcik to jest coś co zdecydowanie bardzo lubimy :) Truskaweczki o tej porze roku są takim promyczkiem zbliżającym do lata :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To po kolei: 100 lat dla Oli, brawo dla pomocnika i gratulacje dla Ciebie, że to wszystko ogarnęłaś i zrobiłaś tak piękny tort:) I do tego moja ulubiona masa z mascarpone, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystiego naj naj! Torcik pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki wspaniały pomocnik :). Tort prześliczny aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sto lat, sto lat, niech żyje nam Ola:)

    Z takim pomocnikiem nie mogło się nie udać. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry Jezu, atak ślinotoku mam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały tort, mój ulubiony z truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny torcik i super pomocnik

    OdpowiedzUsuń
  14. Super tort. To właśnie wypiek w moim stylu. Lekki, biszkoptowy, z biała masą. Zrobiłyście mi ogromną ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uroczy :) aż się napatrzeć nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego najlepszego!!! :) torcik marzenie...

    OdpowiedzUsuń