Przygotowując domowe wypieki zawsze staramy się sprostać
wymaganiom i oczekiwaniom naszych domowników. Ostatnio dostałyśmy zadanie by
przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo
zasugerowane przez naszą mamę J
Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To
była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z
pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku.
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12)
Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut
chłodzenia)
Składniki:
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 80g cukru
- 50g mąki pszennej
- 30g kakao
- 10g mąki ziemniaczanej
Na krem:*
- 400g ubitej kremówki
- 200g czekolady deserowej
- 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody)
- 30g cukru
- 10g żelatyny
- 5 żółtek
Polewa:
- 50g czekolady deserowej
- 30g śmietany kremówki
- ½ łyżeczki płynnego masła
Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na
puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski.
Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia
wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie
rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około
10-12 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: Zaparzamy kawę według podanych
proporcji. Odstawiamy na bok. Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. W
kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą wodą rozpuszczamy
czekoladę. Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą,
wrzucamy żółtka wraz z cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle
ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy
rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i
dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy.
Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie
rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy
od lodówki na godzinę.
Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę.
Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia.
Smarujemy roladę i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Smacznego :)
Oj, piję właśnie herbatkę i tak by mi kawałek pasował:)
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszła rolada. Chętnie przygarnę kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńCudowna, już mi ślinka cieknie, ale musi być mięciutka!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :) też bym nie poprzestała na jednym kawałku :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady, Wasza prezentuje się obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńCzy jeśli nie zwija się ciasta tuż po upieczeniu, da się taką wystudzoną zwinąć tak, żeby nie popękała ?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wszystkie rolady zawijamy na ciepło. Jednakże w tym przypadku wzorując się na tutorialu pana Małeckiego postanowiłyśmy postąpić zgodnie z jego instrukcjami i zawijać na zimno. Rolada nie popękała i wyszła super :)
UsuńDziekuję :). Zatem mamy tu do czynienia z wyjątkiem od reguły :). Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :).
Usuńmniam, jakie tu pyszności ;) wspaniała :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!!! Mmmm czekoladowa rolada....ahh jak smakowicie wygląda! bardzo fajny przepis! Szkoda że przez ekran nie można sobie wziąść kawałka ciasta!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
mmm wygląda przeapetycznie! bardzo czekoladowa i wilgotna :-)
OdpowiedzUsuńCzekolada sprawia, że jadłybyśmy to ciacho bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńŚliczna ci wyszła ta roladka, a jak widzę, że z czekoladą to wiem, że zjadłabym nie jeden kawałek:)
OdpowiedzUsuńCudna rolada, kawowe smaki to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńaaaaa dawaj mi kawała!
OdpowiedzUsuńMniam.
OdpowiedzUsuń