Strony

poniedziałek, 25 maja 2015

„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami

Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego z indyka  w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :)
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • Mała główka kalafiora (ok. 300g) 
  • 250g mięsa mielonego z indyka  
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Olej roślinny
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano


Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryk, ½ łyżeczki oregano i łyżeczkę mielonej kolendry. Dodajemy również żurawinę, mielone migdały i wiórki kokosowe. Smażymy do momentu usmażenia mięsa. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego :)










17 komentarzy:

  1. O jakie ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam taki kalafior i jest po prostu pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł. Kalafior uwielbiam, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie fajny pomysł :D Musi ciekawie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię na sto procent :-) i wtedy napisze knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! smakowicie wygląda na talerzu, a składniki zachęcają do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryż kalafiorowy? Rewelacyjny pomysł! Wygląda bardzo fajnie! i chyba wykorzystam to na przemycenie warzywek niektórym członkom rodziny hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, nigdy nie miałam okazji przygotowywać takiego "ryżu";)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł na danie, podoba mi się :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kalafiora, więc chętnie bym zjadła takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, że nie mogę kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba widziałam podobny pomysł na ryż z kalafiora w jakimś czasopiśmie, choć tam w zupełnie innej wersji. Twoją na 100% wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aaa, i pięknie wygląda to na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń