Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia
(spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa
mielonego z indyka w towarzystwie
warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych,
którzy starają się jeść zdrowo :)
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- Mała główka kalafiora (ok. 300g)
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1/3 pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Olej roślinny
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano
Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np.
na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne
kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule
obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju
i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy
pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy
mięso i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej
papryk, ½ łyżeczki oregano i łyżeczkę mielonej kolendry. Dodajemy również żurawinę,
mielone migdały i wiórki kokosowe. Smażymy do momentu usmażenia mięsa. Na sam
koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego :)
O jakie ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńZnam taki kalafior i jest po prostu pyszny :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Kalafior uwielbiam, więc na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie fajny pomysł :D Musi ciekawie smakować :D
OdpowiedzUsuńZrobię na sto procent :-) i wtedy napisze knifeandspoon.pl
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! smakowicie wygląda na talerzu, a składniki zachęcają do spróbowania
OdpowiedzUsuńRyż kalafiorowy? Rewelacyjny pomysł! Wygląda bardzo fajnie! i chyba wykorzystam to na przemycenie warzywek niektórym członkom rodziny hihi :D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, nigdy nie miałam okazji przygotowywać takiego "ryżu";)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na danie, podoba mi się :)!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:D
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem pomysłu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora, więc chętnie bym zjadła takie danie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę kalafiora
OdpowiedzUsuńChyba widziałam podobny pomysł na ryż z kalafiora w jakimś czasopiśmie, choć tam w zupełnie innej wersji. Twoją na 100% wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAaa, i pięknie wygląda to na talerzu :)
OdpowiedzUsuń