Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe
warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych
propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do
makaronu. Jego wykonanie jest banalnie
proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 300g boczku
- 4 żółtka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mascarpone
- Łyżka oliwy
- Około 20-30g tartego drobno żółtego sera
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
- Makaron dla 4 osób
*Osoby, które nie spożywają glutenu muszą w przepisie użyć makaronu bezglutenowego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i
wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i
smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce
mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie
wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie
konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron
na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane żółtym serem. Smacznego.
Super propozycja. Danie wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńCukinia jest uniwersalna.
Świetne danie, fajny pomysł na makaron;)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie i podoba mi się ten widok w tle.
OdpowiedzUsuńSmacznie i ekspresowo.
OdpowiedzUsuńFajna taka carbonara 2.0 :)
OdpowiedzUsuńTeraz się zaczną przepyszne przepisy na cukinię :D Super, bo ten już jest wart wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńmyślę, że to świetny pomysł na małą innowację carbonary. mniam!
OdpowiedzUsuńFajna odmiana od tradycyjnej carbonary :) pycha!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na odświeżenie klasycznej carbonary
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam cukinię w lodówce i zastanawiałam się co z niej zrobić :) Myślę, że Twoje danie to może być to :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam podobnego sosu, bardzo fajny pomysł!;)
OdpowiedzUsuń