Odkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na
mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas
na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto
zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :)
Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 800g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- Olej do smażenia
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 Esencje do duszonych mięs Knorr
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
- 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami)
Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy
do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną kostkę. Marchewkę obieramy
i kroimy w kostkę, podobnie kroimy cukinie. Następnie na tej samej patelni
podsmażamy pokrojoną cebulę. Przerzucamy do garnka. Obsmażamy marchewkę i
cukinie, dorzucamy do pozostałych składników. Stawiamy na małym gazie i
zalewamy około litrem wody. Dodajemy dwie Esencje do duszonych mięs,
przykrywamy i zostawiamy na około 2 godz. Mięso powinno się dusić na małym
ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Kiedy mięso będzie miękkie,
gulasz jest gotowy. Podajemy z podgrzanymi pyzami i posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Post powstał przy współpracy z firmą Knorr.
Bardzo smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńWygląda to smakowicie, aż mi się już zachciało obiadku :)
OdpowiedzUsuńLubię takie mięsne obiadki :-)
OdpowiedzUsuńPyszny gulasz :) Ja co prawda ostatnio nie mam smaku na mięso, ale danie wyglada super :)
OdpowiedzUsuńPiękny zapach mięska czuć aż w wyobraźni :)
OdpowiedzUsuńjuż mi pachnie soczystym mięsiwem:)
OdpowiedzUsuńGulasz zawsze i wszędzie ;-)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na takie mięsko :)
OdpowiedzUsuń