Strony

czwartek, 29 października 2015

Zupa dla dzieci na Halloween

Halloween to święto na które dzieci reagują ogromną radością. To właśnie im największa frajdę sprawia przebieranie się za potwory, zjadanie strasznych smakołyków i wspólne wycinanie dyni. Obserwowanie jej migających oczek i przerażających ust sprawia im wielką radość, a dynia stoi (i cieszy) tak długo póki nie zacznie „specyficznie pachnieć”. Tym najmłodszym też należy się trochę radości z fajnego jedzenia w tym dniu. I właśnie z myślą o tych najmłodszych zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :)




Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii
Składniki:
  • 0,5 litra rosołu
  • Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej)
  • Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty)
Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w kosteczkę. Nastawimy w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Możemy doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka odcedzamy. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Do podgrzanego rosołu dorzucamy dynie, makaron i liście pietruszki (jeśli są akceptowalne przez naszą latarośl). Smacznego :)



6 komentarzy: