Strony

niedziela, 13 marca 2016

Sernik "Chatka Puchatka"

Podczas zeszłorocznych świąt Wielkanocny piekłyśmy rozmaite baby i babeczki. W tym roku postanowiłyśmy urozmaicić nasze świąteczne menu o nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej. Na początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach –  Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :)




Czas przygotowania: 1h  + czas na chłodzenie sernika
Składniki:
Na sernik:
  • 36 herbatników „bebetki”
  • 1 litr mleka
  • 250ml śmietany lub kefiru
  • Laska wanilii
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka kakao

Na polewę:
  • Tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 100ml śmietany kremówki
  • 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki)


Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się na ser i serwatkę (tak jak na zdjęciu). Sitko wykładamy pieluchą tetrową lub podwójną warstwą gazy i powoli przelewamy zawartość garnka. Pieluchę zawiązujemy na kranie i czekamy, aż ser odcieknie. Można trochę poodciskać, ale delikatnie by ser nie był zbyt suchy. Rozwiązujemy pieluchę z serem by nieco ostygł.
Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by serek miał fajniejsz konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z łyżką kakao, aż do otrzymania jednolitego koloru.
Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Układamy na niej połowę herbatników w 3 rzędach po sześć – tak jak na zdjęciu. Delikatnie smarujemy je ciemną masę serową zostawiając kilka łyżek. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich rozkładamy jasną masę. Na środku układamy pasek ciemniejszej masy serowej i zamykamy domek przy pomocy folii. Dokładnie dociskamy całość, owijamy folią i umieszczamy na noc w lodówce. Przed dokładnym zawinięciem warto dokładnie wyrównać górę domku.
Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)
















7 komentarzy:

  1. Mam wielką ochotę na takie ciastka. Namówię na to moja dziewczynę, bo umie piec :D

    Odzież patriotyczna Red is Bad

    OdpowiedzUsuń
  2. W robieniu chatki mistrzynią jest nasza babcia :D Mamy nadzieję, że w tym roku też ją zrobi bo teraz mamy na nią ochotę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho jest u mnie w domu na każde święta, moja mama za nim przepada i zawsze je robi :) No ale u nas ser jest kupny, co na pewno zaważa na smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta śmietaną to ma być kwaśna np.osiemnastka?

    OdpowiedzUsuń