Zupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie
numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i
nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle
ciekawa w smaku: lekko słodka ze
znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam
absolutnie każdemu!
Przepis został podpatrzony na stronie hpba.pl
Czas przygotowania: 10 minut
+ czas na ugotowanie warzyw
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 buraki średniej wielkości
- 1 batat
- 1 cebula
- 0,5 litra rosołu/wywaru warzywnego
- Odrobina oleju rzepakowego
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Batat i buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i
gotujemy. Batat ugotuje się nieco szybciej więc wyjmujemy go kiedy będzie miękki,
a buraki gotujemy aż zmiękną. Cebulę obieramy i podsmażamy na złoty
kolor. Ugotowane warzywa odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku, zalewamy
rosołem i dodajemy cebulkę. Podgrzewamy, a następnie blenderujemy na gładką
masę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Smacznego :)
Ciekawe połączenie i ten ładny kolor! Na pewno warta wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie warzyw w zupie:)
OdpowiedzUsuńWspaniała, bardzo lubię takie połączenia smaków :-)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu właściwie codziennie mamy na obiad zupę krem :) Co prawda z batatem nie próbowałyśmy ale uwielbiamy połączenie buraka z selerem i pietruszką :D
OdpowiedzUsuńNa sto procent będę w weekend robić
OdpowiedzUsuńNa sto procent będę w weekend robić
OdpowiedzUsuńjaki kolor cudowny:D
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie składników i piękny kolor kremiku!:)
OdpowiedzUsuń