Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących
warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :)
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Na kaszotto:
- 500ml bulionu lub rosołu
- woreczek kaszy jęczmiennej (100g)
- pęczek botwinki
- por
- ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
- Łyżka oleju rzepakowego
Dodatki:
- 100g fety
- Koperek lub zielona pietruszka
Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy
w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy
wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki
i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy.
Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość
mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście
botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy
czy kasza i soczewica doszły, jeśli tak nakładamy danie na talerze. Posypujemy
fetą i koperkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego.
Pycha :-) bardzo mi się podoba ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńojoj wygląda cudnie;D
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuń