Dzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji
wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy
nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i
jest bardzo proste. Polecamy :)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 łodygi selera naciowego
- marchewka
- puszka krojonych pomidorów
- 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ostra papryka
Na patelni podgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i
wrzucamy na patelnię. W międzyczasie siekamy seler naciowy w plasterki, a
marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek, po minucie dorzucamy seler i marchewkę.
Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki, ciepły bulion oraz
koncentrat pomidorowy. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos
gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy
dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego.
makaron to zawsze dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńPysznie, delikatnie, zdrowo!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! Nie ma to jak makaron z warzywami:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! Nie wykorzystywałam jeszcze soczewicy w taki sposób, więc wypróbuję ten patent przy najbliższym piątku (piątek to u nas nieodwołanie dzień spaghetti, mój mąż ma na tym punkcie bzika) :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na makaron :-)
OdpowiedzUsuńA te 500 ml bulionu warzywnego? Dodajemy po dorzuceniu soczewicy?
OdpowiedzUsuńWitam, tak po dorzuceniu soczewicy :) umknęło mi w opisie ;) Pozdrawiam i daj znać czy smakowało ;)
Usuń