Sezon na szparagi już w pełni rozkwitł. Warto korzystać z niego
bo nie trwa zbyt długo. Szparagi są warzywem mało że smacznym to jeszcze szybkim w przygotowaniu. Ponadto nie wymagają zbyt wielu dodatków. Jednym z prostszych i
szybszych potraw z ich wykorzystaniem jest makaron a’la carbonara. Polecamy wypróbować
J
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów (około 15-16 sztuk)
- 200g surowego wędzonego boczku
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- ¼ pęczka posiekanej pietruszki
- Ok. 50g żółtego sera
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób
W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi myjemy
i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na
2 lub 3 części. Każdą z nich kroimy podłużnie na pół. Boczek kroimy w
kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy boczek, smażymy przez kilka
minut aż się stopi i zarumieni. Dorzucamy starty na tarce czosnek i smażymy
przez minutkę. Dorzucamy szparagi (łodygi i główki). Smażymy kilka minut. W między
czasie wbijamy do miski jajka oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą
i pieprzem oraz dorzucamy połowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy
makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka powinny stworzyć delikatny kremowy sos. Podajemy na
ciepło posypany resztą sera i/lub natką pietruszki. Smacznego.
pycha:)
OdpowiedzUsuń