W tegoroczne Święta mamy dla Was propozycję na brownie w
formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na przyozdobienie klasycznego ciasta
brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje
ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :)
Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z
każdej 6 „reniferów”
Składniki:
Na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g masła
- 75 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Na przybranie:
- 24 precelki
- 12 małych biszkoptów
- 24 ciemne gorszki np.: m&ms
- 12 czerwonych groszków
- Kostka białej czekolady
- Kostka ciemnej czekolady
Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w
misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas
mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy do nich proszek do
pieczenia z sodą. Składniki suche dodajemy do utartego masła wraz z łyżką
mleka. Mieszamy na gładką masę przy pomocy szpatułki i przekładamy na blache
wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
na 20 minut do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy
na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy”
uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony
nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką robimy źrenice oraz uśmiech. Czekamy
aż czekolada zastygnie. Smacznego.
Piękna dekoracja stołu:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie one wyglądają i muszę powiedzieć, że jak dla mnie są one słodkie. Jednak jakby nie było to ciasto brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ jest cały czas numerem jeden jeżeli chodzi o klasyfikację wszystkich ciast.
OdpowiedzUsuń