Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować masło ziołowe. Idealnie
nadaje się do kanapek, czy tostów. Nadaje im specyficzny, unikatowy bardzo
ciekawy smak. Jest przepyszne i jak tylko kończy nam się jedna kostke od razu robimy następną. Wygląda przy tym niezwykle efektownie i oprócz zmysłu smaku, cieszy także oczy :)
Czas przygotowania: 5 minut + pół godziny chłodzenia
Ilość porcji: cała kostka
Składniki:
- Kostka masła
- Pół pęczku szczypiorku ( ja wymieszałam „prawdziwy” szczypiorek z kupnym)
- Pół pęczku pietruszki ( można zastąpić koperkiem, bazylią, oregano… tym co lubimy ; )
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka cytryny
- Sól
Ciepłe masło umieszczamy w miseczce. Dodajemy posiekane
zioła oraz ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego ( lub dla leniwych
przeciśnięty przez praskę) Do tego dolewamy cytrynę. Całość solimy (najlepiej solą ziołową) i
ucieramy do momentu wymieszania wszystkich składników. Następnie formujemy
wybrany kształt. Może to być kostka, rolada lub małe kulki, które rozłożymy
przy talerzach podczas śniadania Wielkanocnego.
To akurat często robię w domu. Kiedyś dawno temu kupowałam, ale ceny są z kosmosu i teraz robię sama. szybkie, łatwe i pyszne :)
OdpowiedzUsuń