Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszne tartaletki z
kurczakiem. Jest to danie warstwowe, którego spód tworzą ziemniaki, wyżej
znajduje się kurczak z grzybami i cebulką, a na samej górze umieszczamy kruche
ciasto. Wszystkie warstwy odpowiednio doprawione tworzą niesamowitą przepyszną
całość! My robiłyśmy to danie w 4 małych tartaletkach, jeśli jednak ktoś ich
nie ma, można użyć jakiekolwiek naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek.
Ilośc porcji:4
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików)
- 1 pierś z kurczaka
- ½ cebuli
- Bulion drobiowy
- Sos sojowy
- Sól, pieprz
- Opakowanie ciasto francuskiego
- Opakowanie sera z niebieską pleśnią
Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną
wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy
w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę, chwilę
smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego
ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy
sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym
lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego,
doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji płynu ( tak by zostało
nam około łyżki soku) i gasimy ogień pod patelnią. Ziemniaki odcedzamy,
dodajemy do nich łyżkę śmietany, łyżkę masła i pieprz. Całość rozgniatamy
praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy
mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z
plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do
nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz