Mimo kalendarzowej wiosny za oknem nadal mróz i śnieg. W związku z tym chciałybyśmy zaproponować Wam przepis na zupę krem z zielonego
ogórka. Troche dla przypomnienia wiosny, a trochę na rozgrzanie ;) Jest to zupa niezwykle szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa do zrobienia
i bardzo smaczna!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 lub 3 zielone ogórki
- 2 kostki rosołowe (lub gotowy bulion na bazie drobiu)
- Łyżka śmietany
- Cebula
- 40gram serka topionego
- Pieprz
Cebule obieramy, kroimy w talarki i chwilkę podsmażamy. W
garnku rozpuszczamy kostki rosołowe (można również użyć gotowego bulionu).
Dodajemy do garnka podsmażoną cebulę. Ogórka obieramy i kroimy, dorzucamy do
garnka. Wszystko miksujemy blenderem. Dodajemy serek topiony i nieco śmietany(można ją pominąć). Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli użyliśmy
kostek rosołowych już nie solimy. Jeśli ktoś lubi można zagęszcić mąką.
Chwilę trzymamy na ogniu i gotowe!
Kolejna nowość dla mnie. W życiu nie jadłam zupy z ogórka zielonego.. Hmm.. Ciekawe..
OdpowiedzUsuńFajna delikatna w smaku zupka. Robie ją zawsze, gdy nie mam za bardzo czasu gotować, gdyż robi się ja bardzo szybko, a skład tak na prawde można modyfikować w zależności od tego co jest w lodówce.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam tą zupę choć nie ukrywam miałam sporo obaw co do jej smaku i konsystencji ale na szczęście strach ma wielkie oczy :)
OdpowiedzUsuńZupka pierwsza klasa - gorąco wszystkim polecam!!!