Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na przepyszny jabłecznik z masą marcepanową. Jest on bardzo fajny i ciekawy w smaku. Wprawdzie marcepan wyczuć bardzo ciężko, ale całemu ciastu nadaje niezwykle unikatowy smak.
Czas
przygotowania: 50 min
Ilość
porcji: 12
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 250g masła
- 200g cukru + łyżka
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200g masy marcepanowej
- 250g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania z wierzchu
Zaczynamy od
obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem,
cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie
mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do
natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie
rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego
ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180
stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz