Całkiem niedawno prezentowałyśmy przepis na wyśmienity sos
czosnkowy. Jednak doskonale wiemy, że nie wszyscy przepadają za intensywnym
smakiem czosnku, a nawet jeśli przepadają to nie zawsze wypada go spożyć. Jego
intensywnie woń i charakterystyczny zapach jest niewskazany w wielu rozmaitych
sytuacjach np. w pracy. Dla takich właśnie sytuacji oraz dla osób, które
czosnku nie lubią przygotowałyśmy sos koperkowy. Bardzo fajny, lekki, niezwykle
delikatny w smaku.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: Mała
mieseczka
Składniki:
- Pęczek koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego koperku, gdyż te „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny smak)
- 2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz )
- 150-200ml jogurtu naturalnego ( opcjonalnie śmietany 12%)
- Bazylia, oregano
- Sól
Majonez mieszamy z
jogurtem. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na malutkie kawałeczki.
Dodajemy do miseczki z wymieszanymi wcześniej składnikami. Delikatnie solimy
oraz doprawiamy bazylią i oregano. Jeśli ktoś nie lubi tych przypraw, można je zastąpić
dowolnymi innymi. Świętnie będzie się też komponował chociażby tymianek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz