Strony

niedziela, 14 kwietnia 2013

Makaron w sosie pomidorowym z brzoskiwniniami

Nasza dzisiejsza propozycja to makaron w sosie pomidorowym z brzoskwiniami i czerwoną fasolą. Danie niezwykle proste i mało pracochłonne. Sos do tego dania doprawiamy dość sporą ilością chili w proszku, dzięki czemu potrawa ma bardzo ciekawy słodko ostry smak. Jeśli ktoś jednak woli zajadać makaron na słodko, wystarczy pominąć dodawanie przypraw i wyjdzie nam całkiem fajny słodki sos z makaronem.



Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • pół opakowania makaronu pełnoziarnistego świderki ( użyć można dowolnego makaronu, który akurat posiadamy) 
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka brzoskwiń
  • przecier pomidorowy
  • nieco masła 
  • 200g żółtego sera, startego na grubych oczkach
  • pieprz, chili w proszku
Makaron nastawiamy w posolonej wodzie. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy, a soku nie wylewamy bo będzie nam potrzebny. Na patelni topimy trochę masła i dodajemy około 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i słoiczek przecieru pomidorowego. Gdy wszystkie składniki się połączą, wrzucamy brzoskwinie i fasole (fasole warto wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą by oczyścić ją z płynu w którym była w puszce) Mieszamy wszystkie składniki. Jeśli sos jest bardzo rzadki można zagęścić ketchupem lub odparować nieco, ale uwaga bo się szybko przypala. Doprawiamy chili i pieprzem. Po chwili dorzucamy żółty ser, zostawiając trochę do dekoracji. Całość mieszamy chwilę na ogniu. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze, polewamy sosem, a  sam wierzch posypujemy żółtym serem.




4 komentarze:

  1. Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie tego smaku. Zresztą nie przepadam za słodkimi obiadami. Nie mój gust po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło tak zajebiste, że wydałam okrzyk (aż mój chłopak się wystraszył). Co prawda szukając chilli znalazłam w szafie trzy paczki kurkumy,co sugeruje, że za każdym razem myślałam, że kończy się kurkuma, a nie chilli...Ale sytuację uratowała harisa. P O L E C A M !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pasowałby do tego sosu pokrojony i przesmażony z pikantnymi przyprawami kurczak? :)

    OdpowiedzUsuń