Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem owocowego, czy warzywnego. Nasz dzisiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim poradzi. Bierzmy się zatem za pieczenie!
Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia
Ilość porcji: 12
Składniki:
Polewa
- 250g cukru pudru
- 100g serka kremowego(np. śmietankowego)
- 50g masła
Ciasto:
- 280g marchewki startej na grubych oczkach
- 200g brązowego cukru
- 200g mąki pszennej
- 150ml oleju roślinnego
- 50g wiórek kokosowych
- 50g migdałów
- 2 jajka
- 1,5 brzoskwini z puszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała.
Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta.
Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy marchewkę, brzoskwinię pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe i migdały (najlepiej pokruszone) - całość delikatnie mieszamy łyżką.Odmierzamy i dodajemy łyżeczkę cynamon, sody i soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np. marchewką czy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz