Dzisiejszą propozycją jest tarta z winogronem, kozim
serem i serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie
żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów
szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki
obiad, czy jako przekąską na imprezie.
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu)
- 100g sera koziego
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 250g winogron
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2 czerwone cebule
- 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego)
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- Sól, pieprz, oliwa
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy.
Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp
220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy.
Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier
oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż się skarmelizuje. Na
upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na
tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy
odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco
słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na
gorąco skropioną oliwą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz