Wielkopolska słynie z przepysznych
ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym
blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa.
Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny
na ugotowanie ziemniaków i jajek
Składniki:
- około 8 ziemniaków
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- nieco mąki pszennej
Nasze przygotowania zaczynamy od
ugotowania ziemniaków. W tym samym czasie możemy również ugotować
dwa jajka na twardo. Ziemniaki po ugotowaniu rozdrabniamy praską na
drobną masę i dodajemy jedno surowe jajko. Ugotowane jajka
obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do masy ziemniaczanej.
Szczypiorek myjemy i również kroimy na drobno, dodajemy do
ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dowolnymi wybranymi
przyprawami np. kminkiem. Całość delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy talerzyki z mąką, bułką tartą i rozbitym jajkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki,
obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany
tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią i obracamy na drugą
stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu.
Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub z dodatkiem jakiegoś
sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz