Wyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem.
Ilośc porcji: Duża blacha
Składniki:
Ciasto:
- nieco ponad szklankę mąki pszennej
- 10g drożdży świeżych, piekarskich
- Łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- Ricotta (jest to serek już powszechnie dostępny u nas w Polsce, jakby jednak nie było go w sklepie można zastąpić serkiem śmietankowym)
- 3 łyżki oliwy
- pęczek zielonych szparagów
- prosciutto (jest to rodzaj włoskiej szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką)
- dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło)
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Ciasto na pizze:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej
wodzie ( musimy uważać by nie była gorąca bo wówczas zabijemy
drożdże). Mieszamy mąkę wraz z oliwą, nieco solimy. Ręce
smarujemy oliwą by mąka nam się nie przyklejała i
wyrabiamy ciasto. Musi mieć nieco ciągnącą się konsystencje. Po
wyrobieniu, odkładamy do miski na jakieś 40 minut by odpoczęło.
Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.
Wierzch pizzy:
W czasie gdy ciasto nam rośnie to
przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do
miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i
ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku
dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając
się szparagami. Usuwamy zdrewniałe końce: chwytamy za końcówkę
szparaga i ułamujemy ręką. Idealnie odłamie się zdrewniała
część. Końcówki te można wyrzucić. W pozostałej części
odcinamy główki. Myjemy szparagi i główki pod bieżącą wodą.
Nastawiamy wodę i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy
szparagi i odliczamy około minuty, wrzucamy główki. Czekamy
kolejne 2 minuty i wyjmujemy szparagi. Szynkę rozdrabniamy na
mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na
220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy
ser risotta, szynkę, szparagi, ser żółte. Na sam wierzch
mozzarella. Następnie sypiemy wybrane zioła. Ciasto wstawiamy na 10
minut na grzanie góra i dół. A następnie włączamy termoobieg.
Czekamy aż ser nam się zarumieni. Zajadamy na ciepło!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz