Sezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż.
Składniki:
- Około 100gram wędzonego boczku
- Pęczek białych szparagów
- 250ml śmietany kremówki
- 100ml gorącej wody
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Piersi z kurczaka myjemy pod
bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych
nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w
paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje
odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na
trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni
rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z obu stron. Zdejmujemy go i na tej
samej patelni podsmażamy boczek. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu
odlewamy go. Na patelnie wlewamy 100ml
gorącej wody i śmietanę, dokładnie mieszamy. Nakładamy na patelnie ponownie
kurczaka, dodajemy szparagi i dusimy przez chwilę na niedużym ogniu. Doprawiamy
solą i pieprzem oraz dorzucamy listki bazylii. Podajemy na ciepło zaraz po
przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz